Húsvéti banánkenyér
2020-04-11Energikus reggelek – Te is akarod?
2020-04-14Te is kívánod a zöldeket? Szeretnéd, ha a családod is több zöld levelest enne, most a tavaszi megújulás közepette?
Elmondom mi a titok: a Süppchen. 🙂
A Süppchen (ejtsd: züphen:)), magyarul leveske egy szemrevaló kis adag leves, amibe szinte bármit belerejthetsz. A tavaszi változat alapja valamilyen gyökérzöldség vagy gumós, amiből krémlevest főzök, majd a végén beleturmixolok valamilyen zöld levelest – például egy marék rukkolát. Élénk zöld színe már önmagában vérpezsdítő látvány, és erre jönnek még a ropogós extrák további izgalomnak.
Kedvenc kombinációink: zeller + medvehagyma, zeller + rukkola, cukkini + friss bazsalikom, és ez a karalábés-rukkolás változat.
Tavaszi karalábé-krémleves – recept
Hozzávalók:
- néhány ek olívaolaj – Föld
- 2-3 szál újhagyma vagy 1 kisebb vöröshagyma – Fém
- 2 karalábé – Föld
- 1 nagyobb burgonya – Föld
- 1 tekerés frissen őrölt bors – Fém
- víz – Víz
- só – Víz
- 1 löttyintés száraz fehérbor (vagy pici citromlé) – Fa
- 2 nagy marék rukkola- Tűz
- őrölt kurkuma- Tűz
- kb. 1 dl kókusztej – Föld
- A tetejére:
- friss petrezselyemzöld – Fa
- napraforgómag szárazon megpirítva – Föld
- pici extraszűz olívaolaj – Föld
Elkészítés:
A karalábét és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
A rukkolát megmossuk, megszárítjuk és félbe-negyedbe vágjuk.
Egy fazékban felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Utána rádobjuk a karalábé- és krumplikockákat, megborsozzuk kicsit, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Miután felforrt, megsózzuk, egy löttyintésnyi fehérbort is adunk hozzá (vagy 1 tk citromlevet) meg egy késhegynyi őrölt kurkumát és kis lángon puhára főzzük.
Mikor kész, elzárjuk a lángot. A felaprított rukkolát beledobjuk a levesbe és botmixerrel krémesre pürésítjük az egészet. Utána visszatesszük a gázra, kb. 1 dl kókusztejjel selymesítjük és összerottyantjuk. Ha kell, még a végén igazítunk az ízeken.
Tálaláskor megszórjuk friss zöldekkel és ropogós magokkal.
Hatása:
A karalábé táplálja és megmozgatja a csít, segít a belső nedvességet átalakítani, erősíti az emésztőrendszert. Emellett nedvesíti a Tüdőt, és segít feloldani a letapadt nyálkát.
A rukkola hűtő hatású, kesernyés ízű salátaféle. Hűti a belső hőséget és kivezeti a felesleges nedvességet – hasonlóan a gyermekláncfűlevélhez. Főként az Epehólyagra, a Szívre és a Májra hat.
A kettő együtt jó páros tavaszi tisztításhoz, a télen felhalmozódott nyálka kivezetéséhez.
Mikor ajánlott?
- belső nyugtalanság, elalvási nehézségek
- változókori panaszok (hőhullámok)
- magas vérnyomás, magas koleszterinszint
- belső hőségérzet, kipirosodott arc, gyöngyöző homlok
- száraz köhögésnél, nehezen felszakadó köpettel