fbpx
parallax background

Mi az 5 elem konyha?

Előszó
2014-02-08
Melegítő ételek a téli hidegben – videóval
2014-02-09
Előszó
2014-02-08
Melegítő ételek a téli hidegben – videóval
2014-02-09
 

Az 5 elem konyha a több ezer éves kínai táplálkozásterápia európaiak számára módosított változata.

A kínai kultúrában nem válik külön az étel és a gyógyszer fogalma. Ha valaki beteg, elsőként az étrendjén változtat és gyógyleveseket, gyógyételeket fogyaszt gyógyszerek helyett. Az étkezés a hagyományos kínai orvoslás egyik ága az akupunktúra és a gyógynövénygyógyászat mellett.

Az 5 elem konyha nem kínai ételeket és alapanyagokat jelent, hanem egy olyan étrendet, amely a helyi étkezési szokásokra és helyi alapanyagokra épül. Elméleti alapját a jin-jang elmélet és az 5 elem tana adja – eszerint különböztet meg jangabb (melegítő) és jin típusú (hűtő hatású) élelmiszereket és minden alapanyagot hozzárendel íze és hatása alapján az 5 elem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz) valamelyikéhez.

Az egészség kulcsa a jó emésztés

 

Az 5 elem konyha alapgondolata, hogy akkor vagy egészséges, ha jól működik az emésztésed, ha elég erős a „közeped”. Hiába eszel szuperegészséges teljes kiőrlésű magos kenyeret, ha puffadsz tőle, mert az emésztőrendszered nem bír megbirkózni vele – könnyen emészthetővé kell tenni a táplálékunkat, hogy minél kevesebb energia menjen el az emésztésre – ennek kulcsa pedig a főzés (a főzés egyfajta előemésztés).

Az emésztőrendszer fontosságát az egészségmegőrzésben Hippokratész is felismerte, ezért mondta, hogy „a halál a belekben lakozik”, azaz a betegségek legjobb táptalaja egy rosszul működő emésztőrendszer.

A velünk született energiacsomagon kívül ugyanis a születésünk után két energiaforrásunk van: a légzés és az étkezés, ezért nagyon fontos, hogy mit és milyen formában veszünk magunkhoz.

 
 

Energia a konyhában

Az 5 elem konyha azt vizsgálja, hogy hogyan hatnak az élelmiszerek a szervezetünkre (testünkre és a pszichénkre) – merre mozgatják az energiát (a csít), mely szerveinkre hatnak, és hogy hűtenek-e vagy melegítenek. Nem diéta, hanem egy szemléletmód, amely segít kiválasztani az alkatunknak, egészségi állapotunknak megfelelő élelmiszereket és elkészítési módokat. Ennek megfelelően nem egyenétrend, hanem egy teljesen egyénre szabható rendszer, melyben nincsenek mindenki számára jó vagy rossz élelmiszerek, hanem van a személy egy adott állapotban (pl. túl sok nedvességgel az emésztőrendszerében) és megvannak azok az ételek, melyek segítenek ezt az állapotot harmonizálni, pl. a nedvességet szárítani.

 

Mire jó az 5 elem konyha?

  • segít megteremteni a belső egyensúlyt testi, lelki, szellemi szinten
  • már kisebb diszharmóniák kezelhetők vele, mielőtt komolyabb betegséggé fajulnának pl. puffadás, hideg kezek-lábak, száraz nyálkahártyák stb.
  • a velünk született gyenge pontjainkat erősíthetjük általa
  • segít télen fűteni, nyáron hűteni a testünket
  • éhezés nélkül elérhető vele az ideális testsúly
  • fokozza a testi-szellemi teljesítőképességet

1 Comment

  1. Juhász Adrienn szerint:

    Szia Kicsi Vú!
    Tegnap kezdtem el nézni a videóidat, ma pedig már jegyzeteltem is 🙂 nagyon tetszik amit idáig láttam és hallottam. Nagyon ügyes vagy és jó látni, ahogyan életfeladatodnak tekinted ennek a tudásnak az átadását Engem nagyon érdekelne, hogy milyen ételt ajánlatos csomagolni tízóraira és uzsonnára egy 9 éves kislánynak az iskolába? Te mit szoktál adni a gyermekeidnek? 🙂 Köszönöm, és további sok sikert kívánok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük