fbpx

10 dolog, amit a kínai büféktől eltanulhatsz

Tavaszi zsongás: babos kence
2019-03-06
Vállalkozói mentorom kedvenc reggelije
2019-09-05
Tavaszi zsongás: babos kence
2019-03-06
Vállalkozói mentorom kedvenc reggelije
2019-09-05

Kicsit hatásvadász a cím, vagy provokatív talán, de imádom felfedezni a hétköznapi dolgok mögött rejlő energetikai szemléletet. Most azt szedtem össze 10 pontban, hogy mire tanít a kínai konyha, ha tudsz olvasni a sorok között.

1. Színes ételek

Nézd meg a kínálatot és látni fogod, a wokos ételek mind sokszínűek: a brokkoli zöldje, a paprika pirosa keveredik az ananász sárgájával. Ezt érdemes követned, mert a kínai gyógyító konyha szerint minden szín más szervedet erősíti: a zöld a Májadat, a piros a Szívedet, a sárga a Hasnyálmirigyedet, a fehér a Tüdődet, a fekete színű ételek pedig a Vesédet. Minél színesebb az ételed, annál táplálóbb.

 

2. Főzés, sütés, blansírozás

Láttál már nyers salátát kínai büfében? Nem jellemző, igaz? Még a diót is pirítják, mézzel összesütik. A babcsírát a salátához leforrázzák, a banánt bebundázzák. Hidd el, ez nem véletlen. A kínaiak szerint az egészség kulcsa a jól működő emésztőrendszer. A gyomrod pedig a meleget, főttet szereti.

 

3. Wokozás

Jó eséllyel nálad is lapul egy wok valahol elásva a kamrapolcon. Ideje leporolnod, hiszen a nyári zöldségek nagyon gyorsan elkészülnek és isteniek, ha gyufaszálra vágva megfuttatod őket egy kis olajon és ízesíted őket kevés szójaszósszal, halszósszal. A kínai büfés egyenszószt és az ízfokozó nátrium-glutamátot persze nem ajánlom, helyette vesd be a természetes eljárással készülő szószokat (szója, hal, osztriga) és egy kevés száraz fehérbort például.

Zöldbabos marhacsíkok

 

4. Sok zöldség, kevés hús

A kínai büfés fogások hús-zöldség aránya általában 1/3 – 2/3 a zöldségek javára. Ha ezt te is betartod, az neked és a pénztárcádnak is jót fog tenni. Nyugodtan adj esélyt te is az olyan olcsó zöldségeknek, mint a káposzta és a sárgarépa például, mert mindkettő finom és egész más az íze wokozva, mint húslevesbe vagy főzelékbe főzve.

 

5. Desszert csak mutatóba

Az a gyanúm, hogy te sem desszertezni jársz a sarki kínaiba. Egy-két európai ízlésre szabott édességen kívül nem is találni mást az étlapon. Ez jól is van így – nézd meg, milyen szép vékony a kis kínai a pult mögött. Náluk nincs hagyománya a sütiknek, krémeknek, cserébe viszont a főételeikbe is belecsempészik az édes ízt.

 

6. Ha hús, akkor az egész állat

Onnan tudhatod, hogy autentikus kifőzdével van dolgod, ha európai ízléshez mérten takarékosan bánnak a húsokkal: fognak egy bárdot és feldarabolják, majd minden részét hasznosítják. A kínaiak nem bíbelődnek kicsontozással, filézéssel, ráadásul Kínában a belső szervek is gyógyételek. Az állat minden része energetikailag másként hat: a máj a májadat, a vese a vesédet erősíti. Mi ebből a tanulság: kísérletezz a húsokkal, vedd észre, hogy nem a csirkemellfilé az egyetlen alapanyag a piacon.

 

7. Az 5 alapíz

Neked melyik a kedvenc kínaid? A csípős-savanyú leves? A szezámos-mézes csirke? Az édes-savanyú ananászos hús? Bármit is választasz, az 5 alapízből jó eséllyel több is fog benne keveredni. A kínai szakácsok tudatosan bánnak az ízekkel, ha jó szakácsok, ételeikben az édes mellett jelen lesz a csípős, a sós, a savanyú és a keserű is, hogy minden szerved megkapja a neki szóló információt. Az ilyen étel laktatóbb és ízgazdagabb – ezt nem is kell nagyon magyarázni.

 

8. Lédús, szószos ételek

Nem az egyenízű szószt akarom piedesztálra állítani, csak magát a tényt, hogy a kínai fogások sokszor lédúsak, szószosak, ezáltal jobban táplálják a testnedveket, mint a száraz nyugati társaik. Figyeld meg a gyomrod, melyik után kellemesebb a közérzete: egy száraz rántott hús vagy egy szószos wokos zöldség után.

 

9. Hűtés, fűtés, tudatosan

Ismered a szerzetesek eledelét? Zöld és fehér zöldségek wokban kicsit átforgatva… Miért jó ez a barátoknak? Mert nincs benne hús és csupa semleges vagy hűtő hatású zöldségből áll, ami nem izgatja fel a kedélyt, nem okoz nyugtalan gondolatokat. „Blattsalat, Zölibat” – mondja a német.

Ha ismered az alapanyagok termikus hatását, tudatosan játszhatsz velük: átmelegítheted, energetizálhatod magad, ha fázol, és lenyugtathatod magad a napi stressz után, ha túl vagy pörögve.

 

10. No kenyér, no tejtermék

Kenyér és tej: egyiknek sincs kultúrája Kínában. A kis gőzgombóckákon, a szerencsesütin és a pirított tésztán kívül más lisztes terméket nem nagyon találsz egy kínai étkezdében. A tejtermék pedig ismeretlen fogalom. Ha te is megpróbálod csökkenteni a fogyasztásukat, látni fogod, mennyire hálás lesz a „közeped”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük