fbpx

Polentasütik gluténmentesen

Kinek jó a medvehagyma?
2016-03-04
Rote Grütze, a vértonik
2016-06-02
Kinek jó a medvehagyma?
2016-03-04
Rote Grütze, a vértonik
2016-06-02

Mivel a facebookon nagyon lelkesen fogadtátok az anyák napi sütim fotóját, ezért most a receptet is megosztom, hogy kipróbálhassátok. A hétvégén kétféle változatban is készítettem, mert nem csak anyukámnak, de a gyerekeknek is nagyon ízlett – annak ellenére, hogy csak visszafogottan édes.
A recept Nigellától származik, azt szabtam 5 elemesre (a nádcukor mennyiségét például kapásból megfeleztem). Ha engem kérdeztek, akkor a délutáni fekete kávé vagy tea mellé esztek belőle – ez a felezett mennyiség egyébként segít kordában tartani a vágyakat. Délután 15 és 17 óra között van a Tüdő energetikai mélypontja, ebben az időszakban érdemes nedvesíteni-táplálni egy szelet jófajta sütivel. A mandulás verzió kifejezetten a Tüdőre hat.

polenta süti

Citromos-mandulás polentasüti

Hozzávalók egy kicsi kerek (17 cm átmérőjű) tortaformához:

10 dkg puha vaj – Föld
5 dkg nádcukor – Föld
2 tojás – Föld
10 dkg blansírozott mandula megdarálva – Föld
5 dkg kukoricadara – Föld
késhegynyi őrölt kardamom – Fém
csipet só – Víz
1,5 citrom leve – Fa
1 csapott tk foszfátmentes sütőpor – Fa
késhegynyi cukrozatlan kakaópor – Tűz

A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a darált mandulát és a kukoricadarát is (ekkor már eggyel kisebb fokozatra kapcsolunk a robotgépen). Utána mehet bele egy pici őrölt kardamom, egy csipet só, 1,5 citrom leve, 1 csapott tk sütőpor és végül egy gondolatnyi cukrozatlan kakaópor.
A tésztát egy kibélelt kis kerek tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük (tűpróba).

Hatása:
A kukorica elsősorban a Lép-Hasnyálmirigy és a Gyomor csíjét erősíti és táplálja a testnedveket (a legjinebb gabona).
A tojás a csí- és vértonik, szintén nyugtat és nedvesít.
A mandula elsősorban a Tüdőre és a Vastagbélre hat, azokat nedvesíti.

Mikor ajánlott?
belső nyugtalanság, délutáni hőhullámok (változókori problémák) esetén
száraz állapotokban: száraz köhögés, száraz nyálkahártyák, székrekedés
erőtlenség, gyengeség, általános csí-hiány

gluténmentes polentasüti

Citromos-kókuszos polentasüti meggyel

Hozzávalók egy kicsi kerek tortaformához:

10 dkg puha vaj – Föld
5 dkg nádcukor – Föld
2 tojás – Föld
10 dkg kókuszreszelék (kávédarálóban finomabbra darálva) – Föld
5 dkg kukoricadara – Föld
késhegynyi őrölt kardamom – Fém
csipet só – Víz
1,5 citrom leve – Fa
1 csapott tk foszfátmentes sütőpor – Fa
késhegynyi cukrozatlan kakaópor – Tűz
A tetejére:
magozott, lecsepegtetett meggybefőtt vagy mirelit meggy (1 marék)

A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a kukoricadarát is (ekkor már eggyel kisebb fokozatra kapcsolunk a robotgépen). Utána mehet bele egy pici őrölt kardamom, egy csipet só, 1,5 citrom leve, 1 csapott tk sütőpor és végül egy gondolatnyi cukrozatlan kakaópor.
A tésztát egy kibélelt kis kerek tortaformába öntjük, megszórjuk a lecsepegtetett meggyel és 180 fokon kb. 35 perc alatt készre sütjük (tűpróba).

A hatása hasonló, mint a fenti sütié, azzal a különbséggel, hogy a meggy és a kókusz a vért is táplálja. Emellett a kókusz erősíti a csontokat és a fogakat (táplálja a vese-jint).

Gyere, kövess a Facebookon és az Instagramon is és iratkozz fel hírlevelemre még több 5 elemes tippért és receptért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük