fbpx

Ízkalauz – Hogyan hat testünkre az 5 alapíz? – 2. rész

5 alapíz - édes íz
Ízkalauz – Hogyan hat testünkre az 5 alapíz? – 1. rész
2014-10-28
5 ételtípus, ami felvértez a hideg ellen
2015-01-16
5 alapíz - édes íz
Ízkalauz – Hogyan hat testünkre az 5 alapíz? – 1. rész
2014-10-28
5 ételtípus, ami felvértez a hideg ellen
2015-01-16

Ízkalauzom első részében a jang ízekről írtam, az édesről és a csípősről, melyek jellemzően melegítenek, dinamizálnak, a csít táplálják vagy megmozgatják benned. Most a 3 jin íz következik (sós, savanyú, keserű), melyekhez általában hűtő hatású élelmiszerek tartoznak. Ezek frissítenek, nyugtatnak, táplálják a testnedveket, azaz a jint.

A sós íz

A sós íz a Víz elemhez tartozik és a vesét és a húgyhólyagot erősíti. Itt ne a konyhasóra gondolj elsősorban, hanem minden olyan élelemre, ami a tengerből származik (halak, tengeri herkentyűk, algák), valamint a fermentált ételízesítőkre (szójaszósz, miszó). A bab- és lencsefélék is a Víz elemhez tartoznak a vesére való közvetlen hatásuk miatt.
A sós íz befelé és lefelé mozgat, ezáltal segít kivezetni a felesleges nedvességet (vízhajtó hatású) és feloldja a blokádokat (ezért alkalmazzák például a tengeri algákat a rákmegelőzésben és ciszták ellen).

sult_pisztrang

Kinek jó a sós?
A vékony, belső szárazságra hajlamos alkatoknak jót tesz a sós íz rendszeres fogyasztása (pl. miszóleves, halleves formájában), mert a sós íz kis mennyiségben nedvesít.

Mi a veszélye?
A túlzott konyhasófogyasztás (pl. sok sajt, szalámi, chips) viszont ellenkező hatású, mert a sok só kiszárít, megkeményít (pl. az érfalakat) és növeli az édesség vagy az alkohol utáni vágyat.

A savanyú íz

A savanyú íz a Fa elemet erősíti, közvetlenül a májba és az epehólyagba jut.  Hatása kézenfekvő: összehúz, mint a citrom és befelé és kicsit lefelé irányítja az energiát. Savanyú ízű sok gyümölcs, pl. a citrusfélék, a savanyított tejtermékek, az ecet és a hibiszkusztea például.

citromos_csirkeleves

Kinek jó a savanyú?
A savanyú összehúzó hatása terápiásan két problémánál kamatoztatható: éjszakai izzadásnál, amikor nem zárnak rendesen a bőrfelszín pórusai és vizeletproblémáknál, mint az inkontinencia vagy a gyakori éjszakai vizelés.

Mikor ellenjavallt?
Mivel a savanyú összegyűjt, összehúz, azaz segít megőrizni a nedvességet, ezért nyálkaproblémáknál (elhízás, ödéma, ciszta stb.) és a tüdő akut és krónikus hurutja esetén nem ajánlott. Ezenkívül gyomorproblémáknál is ellenjavallt, mert irritálhatja a gyomrot.

A keserű íz

A Tűz elemhez tartozó keserű íz kis mennyiségben a szívet és a vékonybelet erősíti. Keserű ízűek a salátafélék (endívia, rukola, római saláta…), a zöldfűszerek (kakukkfű, rozmaring, majoránna) és sok ital, pl. a kávé, a tea, a vörösbor és a kakaó.
A keserű íz lefelé mozgatja az energiát, ezzel támogatja az emésztést, segíti a felesleges nedvesség távozását, szárít és nyugtatja a tüdő csíjét, azaz csillapítja a köhögést (pl. kakukkfű).

sult_kelbimbo_620

Kinek jó a keserű?
Szárító hatása miatt nyálkaproblémák, túlsúly, ödéma, nehéz végtagok esetén rendszeresen fogyasztandó, ami a gyakorlatban a zöldfűszerek rendszeres használatát és a párolt zöld levelesek fogyasztását jelenti leginkább.

Mi a veszélye?
A keserű íz (fekete és zöld tea, kávé, vörösbor) túlzott fogyasztása kiszárítja a vért és a testnedveket, ami hosszú távon vérszegénységhez és ráncos, száraz bőrhöz vezet.

Az 5 elem konyha szerint az ételed akkor lesz a legtáplálóbb, a leglaktatóbb, akkor fog a legnagyobb elégedettséggel eltölteni, ha mind az 5 alapíz benne van, mert akkor minden fontos szerved megkapja a neki járó információt. Az étkezésed gerincét a Föld elemhez tartozó természetesen édes alapélelmiszereknek kellene alkotniuk (húsok, gabonák, zöldségek, kevés gyümölcs és olajos mag), mert ezek a legtáplálóbb élelmek. Viszont hogy ne legyen jellegtelen az ételed, fűszerezned kell a 4 másik íz képviselőivel. Használj főzés közben bátran és változatosan porfűszereket és zöldfűszereket, erjesztett ételízesítőket (szójaszósz, miszó, halszósz, osztrigaszósz), és olyan természetes ízfokozókat, mint a citromlé vagy az alkohol.

 

1 Comment

  1. […] 5 alapíz (édes, csípős, sós, savanyú, keserű) közül jellemzően az édes és a csípős az, ami melegít. A legtöbb fűszer, ízesítő […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük